Pasiunea pentru lene

On 11 ianuarie 2010, in subiective si personale, by Andrei Lefter

Un studiu recent, al unor cercetatori dubiosi de care n-a auzit nimeni, a ajuns la concluzia ca lenea e buna: prelungeste viata (zic cercetatorii). Bine, acum, nu trebuie sa fii cercetator dubios ca sa-ti dai seama ca ti-e mai bine tolanit pe canapea, acasa, decat sa te dai de ceasul mortii, stresandu-te la serviciu.

Ma gandeam „de unde vine lenea asta instinctiva, innascuta la oameni?!” Apoi am realizat ca si animalele o au: leul sta tolanit toata ziua si asteapta femela sa vaneze, apoi se ospateaza, se odihneste, doarme, se reproduce si tot asa. Majoritatea animalelor lenevesc, iesind din starea de letargie doar cand trebuie sa se hraneasca, sa se apere sau sa se inmulteasca. Ceea ce ne face pe noi „animale” hiperactive, dar tare ne-ar mai placea sa ne petrecem toata ziua in pat, pe spate, nefacand nimic. Practic si omul se comporta ca si animalul: isi paraseste barlogul doar pentru a se hrani, inmulti, apara, numai ca pentru om lucrurile s-au complicat intre timp.

Spre deosebire de restul regnului animal, in specia umana, mai sunt si exceptii; sunt acei humanoizi care isi traiesc viata din plin, sunt activi, traiesc totul la maxim. Pentru ei sila, lenea, echivaleaza cu moartea; ei nu concep sa doarma pana la amiaza, sa nu iasa din casa cu zilele sau sa se limiteze la viata de subzistenta. Acestia cred ca sunt singurii oameni care intradevar traiesc, si sunt singurii care se ridica deasupra celorlalti.

Pentru restul… somn! Noapte buna!

Tagged with:
 

5 Responses to Pasiunea pentru lene

  1. Vio spune:

    Andrei, eu mă consider (şi sunt) leneş prin definiţie aşa că vorbesc din experienţă proprie: lenea e cel mai bun stimulent pt. creativitate. Ori de câte ori am ceva de făcut, evaluez şi aleg calea cea mai scurtă, cea mai eficientă, calea care mă solicită cel mai puţin dar care îmi dă maximum de rezultate. Te rog să mă crezi pt. că fac asta de o viaţă…

  2. Andrei Lefter spune:

    @ Vio
    Nu stiu cum sa zic, dar si eu sunt la fel! Lenes (zic altii) si creativ (zic eu). Acum, cred ca discutia poate capata amploare daca e sa diferentiem „lenea” de „sedentarism”. Sa stii ca daca gandesi/esti creativ nu stiu daca se mai pune la lene! Actiunea exista, chiar daca e doar in mintea ta. Nu stiu daca m-am facut inteles, poate ca ar trebui sa facem o dezbatere. 🙂

  3. Cristian spune:

    Da de mancat, mancati? Ca stiam ca lenea e cucoana mare! Da ce mai conteaza daca ai sau nu dromader!

  4. Vio spune:

    @Andrei. Pana acum e bine: am gasit un punct comun, exista o asociere intre lene si creativitate. Sunt de acord cu dezbaterea, dar sa ne miscam cat mai putin!!!

  5. Zamfir spune:

    Mă încadrez foarte bine … în ambele extreme!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.