Sfaturi de vacanta (Amsterdam)

On 11 aprilie 2010, in calatorii, timp liber, Utile, by Andrei Lefter

Multe din lucrurile pe care le voi spune aici se pot aplica si la alte calatorii in general, nu numai in Amsterdam.

In primul rand, orice calatorie vreti sa faceti in strainatate trebuie sa v-o planificati cat de cat inainte, macar la nivel de baza:
– rezervari hotel;
– transport de la aeroport la hotel;
– obiective turistice;
– aproximarea timpului de vizitare.

Cum ajungeti in oras cautati sa va luati un abonament (pass) pentru mijloacele de transport in comun. In Amsterdam veti putea cumpara de la gara (Central Station) un „pachet turistic” ce contine un abonament pentru mijloacele de transport (tramvai, autobuz, metrou), un card de acces pentru obiectivele turistice, plus o carticica ghid care are la sfarsitul ei vouchere de reducere pentru alte obiective turistice. In functie de perioada de valabilitate a cardurilor pretul pachetului difera (ex: abonament pentru 3 zile/5 zile/7 zile), voucherele in schimb sunt valabile un an! 🙂

Cand plecati de la hotel, pentru a vizita obiectivele, luati-va cu voi apa de la supermarket (e mai ieftina).

Atentie si cu nevoile fiziologice, accesul la toalete costa. Nu sunt gratis nici in restaurante, fast food-uri sau obiective turistice. De exemplu la McDonald ca sa te duci la toaleta trebuie sa platesti 50 eurocenti!!! Indiferent daca ai bon sau nu. Daca va hotarati sa mancati la „Mec” (desi nu va recomand) nu va luati IceTea – sucks, adica e acidulat si are gust de… groaznic!

Atentie la restaurante! Au mai multe meniuri, iar cel din geam nu e intotdeauna si cel de la masa! Daca totusi intrati in restaurant verificati cu atentie meniul si preturile. Daca nu este scris nicaieri intrebati daca preturile sunt la 100 de grame sau la portie.

Incerati sa gasiti o autoservire sau ceva gen „impinge tava”. Daca o gasiti s-ar putea sa fie cu mancarea la castron, in sensul ca platesti in functie de marimea castronului nu de cata mancare sau ce fel de mancare pui in el. Eu n-am stiut si am platit mai mult pentru ca mi-am luat un castron mare, chiar daca nu l-am umplut cu mancare (ar fi costat la fel!)

Calculati-va bine timpul de vizitare pentru ca cele mai multe obiective au progam redus (mai ales daca nimeriti in weekend). Majoritatea se deschid la 10 si se inchid la 17! E bine sa va planificati cu o zi inainte obiectivele pe care vreti sa le vizitati, ruta pe care o sa mergeti (astfel incat sa cuprindeti cat mai multe obiective) si timpul in care sa va incadrati.

Tagged with:
 

8 Responses to Sfaturi de vacanta (Amsterdam)

  1. VirtualKid spune:

    Noi te invidiem, dar, iti multumim pentru sfaturi. Poate o sa castigam la 6/49 si atunci o sa ajungem si acolo.
    Ganduri bune!

  2. Andrei Lefter spune:

    E mai complicat sa mai pleci pe undeva atunci cand apare copilul. Tocmai de aceea am hotarat sa mergem si sa vedem cat mai multe pana va sosi „bebita” pe planeta. 🙂 Ganduri bune din partea noastra si succes la 6/49. 🙂

  3. Cristian spune:

    Sa-nteleg ca ne pregatesti pentru vestea cea mare??????????

  4. Steel spune:

    Multumim pentru sfaturi. O sa tinem cont de el.
    In ceea ce priveste bebita…. Doamne ajuta…. sanatosi sa fie 🙂

  5. Mielu007 spune:

    Puteai sa redenumesti postarea asta „ghidul chitrosului la Amsterdam” 🙂

  6. Andrei Lefter spune:

    Dap, cam asa ceva! 🙂

  7. Diana spune:

    La Paris sigur nu am platit la toaleta 😛 Erau niste doamne pe acolo cu curatenia si un castronel pentru maruntis. Daca vroiai lasai ceva, daca nu, nu. De pe altundeva nu-mi amintesc exact dar nu cred ca era asa sumbru. Nici la Mc n-am platit niciodata sa merg la toaleta, pe unde am mai fost.
    Sunt niste forumuri faine unde poti gasi info si de restaurante si eventual stii pe unde sa mergi dinainte. Eu intotdeauna am cautat Hard Rock Cafe. Ne place mancarea „americana”, sa zic asa. Poate ca in Bucuresti e f mult in comparatie cu alte locuri, insa pe afara, cel putin Barcelona si Paris, mancarea e accesibila si f buna, mai ales in comparatie cu alte restaurante. Plus ca atmosfera merita macar sa intri sa faci o poza, aviz amatorilor 🙂
    Si multumim de sfaturi, noi le cam respectam, adica Adi ca el e in charge cu partea asta 😛

  8. lavy spune:

    mai, e criza, nu e vb de chitrozitate! de ce sa dai 5 euro pe o calatorie dus intors cu autobuzul????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.