In vancanta la Amsterdam – locurile (2)

On 10 aprilie 2010, in calatorii, timp liber, by Andrei Lefter

Riscam sa intru pe aceeasi panta pe care am alunecat si ultima data cand v-am povestit despre Irlanda si anume sa ma opresc din povestit exact cand devenea mai interesant. Mi-am promis ca nu voi repeta greseala si acum, asa ca voi continua mica serie dedicata Amsterdamului (promit ca nu o sa va plictisesc prea mult; in afara de articolul asta va mai fi inca unul, poate cel mai practic dintre toate).

Nu poti sa ajungi in Amsterdam si sa nu treci prin piata de flori. Nu poti pentru ca inevitabil vei ajunge acolo fara sa vrei – noi am patit-o de doua ori! 😀 Multe gherete cu tot felul de flori, bulbi, seminte (inclusiv canabis si alte etnobotanice pentru acasa 🙂 ).

Cautand gradina botanica am dat de gradina zoologica dar n-am vizitat-o caci pretul era putin prea mare pentru reducerile noastre (veti afla in articolul urmator la ce ma refer). Asa ca am intrat la gradina cu „buruieni”. 😀 Acolo m-a impresionat sera cu fluturi atat de blanzi de ziceai ca-s domestici. Jungla din serele mai mari mi s-a parut foarte reusita, mai ales ca avea pasarele pe care puteai trece dintr-o hala in alta.

Piata Rembrandt iti da o stare de liniste si relaxare, chiar daca nu impresioneaza prin vreun monument sau realizare arhitecturala de exceptie.

Muzeul gentilor e pentru fete. (Vezi in articolul lui Lavy 🙂 )

Tot plimbandu-te prin centrul orasului ai ocazia sa vezi de-a lungul canalelor zeci de barci-case. Interesant este faptul ca numarul barcilor-casa este fix, asa ca daca vrei sa-ti amplasezi casa pe apa trebuie sa primesti locul mostenire, sa-l achizitionezi sau sa astepti sa moara cineva. Ai ocazia sa vezi tot felul de barci, care mai de care mai ciudate, amenajate diferit, cu mai mult sau mai putin bun gust. Unele (alea mai noi) sunt legate la sistemul de canalizare, apa curenta, electricitate si telefon, insa cele mai vechi au toaleta cu evacuare… naturala, adica fix in canal.Ca sa iti poti da seama cam cum arata o asemenea casa pe apa, cineva a venit cu ideea unei case muzeu(Houseboat museum). Aici ai ocazia sa vezi cam de ce spatiu beneficiezi daca ai o asemenea casa si in plus ai parte si de o proiectare video (in sufragerie 😉 ) unde afli o multime de lucruri despre casele plutitoare.

Ajunsi la Muzeul lalelelor am ramas blocati cand tipul de la intrare ne-a intrebat de unde suntem. Am ezitat cateva secunde apoi am recunoscut ca suntem din Romania. Surpriza a venit cand domnul ne-a intins o descriere a ceea ce urma sa vedem in muzeu, scrisa in limba romana! 🙂 iar dupa ce am pornit spre sala exponatelor ne-a lovit cu un „multumesc” foarte frumos pronuntat. Inauntru, am aflat ca lalelele nu sunt originare din Olanda, ci au fost aduse din Turcia, ca denumirea lor (tulipe) vine de fapt de la o neintelegere, iar din filmuletul prezentat succind n-am inteles ce se intampla cu florile… cu lalelele, dupa ce sunt recoltate. Asa ca, la iesire, l-am intrebat pe domnul amabil despre ce e vorba: am vazut in filmulet totul despre cultivare, pastrare, transport (al bulbilor), dar nu se aminteste nimic de flori! De lalele! Unde sunt lalelele?! Domnul a zambit si ne-a explicat ca pe cultivatorii de pe campurile de lalele nu-i intereseaza florile (cu asta se ocupa serele specializate), ci doar bulbii. Florile se taie, se fac gramezi si se lasa la marginea campului de unde, daca doresti, poti achizitiona un brat de flori la un pret derizoriu.

Am lasat la finalul calatoriei noastre casele impresionante ale bogatasilor olandezi, transformate intre timp in muzee. Unul dintre cele mai frumoase interioare care mi-a fost dat sa-l vad a fost cel din Casa Van Loon. Trebuie sa vezi ca sa-ti dai seama. Nu pot explica in cuvinte.

Am mai vizitat Centrul de stiinta NEMO, Cartierul Rosu, Muzeul Figurilor de ceara Madame Tussaud.




Tagged with:
 

4 Responses to In vancanta la Amsterdam – locurile (2)

  1. Vio spune:

    Da, la chestia cu lalelele a avut dreptate. Nicăieri nu am văzut atât de multe lalele ca în Turcia.

  2. Diana spune:

    Ah, si strada aia mare pietonala de shopping ati ratat-o??? 🙂

  3. Andrei Lefter spune:

    Sigur ca am ratat-o… pai pe acolo treci indiferent unde te duci! 😀 N-ai cum s-o ratezi!!! 🙂 N-am mentionat-o din motive egoiste – urasc shoppingul!!! 🙁

  4. Diana spune:

    Dar iti convine sa ai ceva ca lumea pe tine, nu? :))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.