Dupa serviciu am trecut pe la magazin sa iau paine si apa. Sotiei i s-a facut pofta de niste paleuri (nu, nu e insarcinata! 🙂 ) asa ca am rugat-o pe vanzatoare sa-mi puna cateva pe cantar. In stanga noastra un pustiulica pana in 10 ani astepta cuminte la rand tinand in mana dreapta o bancnota de 1 leu. Era stropit din cap pana in picioare de noroi, probabil ca alergase. Mi s-a parut simpatic asa ca am rugat vanzatoarea sa puna cateva paleuri intr-o alta pungulita, pe care i-am inmanata-o pustiului. Vazand refuzul categoric al pustiului la oferta mea, vanzatoarea m-a atentionat:

„Religia nu le permite sa primeasca de pomana!”

Afirmatia doamnei de la magazin m-a lasat fara cuvinte pentru cateva secunde. Am deschis repede gura incercand cu disperare sa salvez ce mai era de salvat din penibilitatea in care ma aflam: eu in mijlocul magazinului, cu mana intinsa in care tineam in fata unui pusti stropit cu noroi din cap pana in picioare o pungulita cu fursecuri, acesta refuzase iar vanzatoarea imi spusese aproape ca pe o mustrare ceva despre o pomana.

„Nu e pomana! E ziua mea si-l servesc cu ceva…” cred ca daca aveam probleme cu roseata in obraji probabil eram rosu aprins deja.

De ce e atat de complicat sa dai cuiva ceva fara sa-ti pretinda lucrul ala. Si de ce e atat de explicabil si de scuzabil atunci cand cineva cerseste si tu ii dai?!
De ce e atat de greu sa ajuti pe cineva fara ca acesta sa se uite urat la tine si sa se intrebe in gand „ce interes o avea asta de ma ajut? ce-o vrea de la mine?”

Te intreb pe tine: „Ce ai face daca cineva te-ar opri pe strada si ti-ar da o geanta cu bani?”

E mai greu sa faci o fapta buna, sa spui o vorba buna, sa ajuti o persoana, decat sa-l injuri, sa-l ignori sau sa-l scuipi. Dar greutatea nu vine din partea celui care ajuta, ci tocmai din partea celui care este ajutat.

Tagged with:
 

9 Responses to Atentie cui ii dai atentie!

  1. Greg spune:

    Trebuia sa imi dai mie ca pomana nu e interzisa la mine :-))))

  2. Mielu007 spune:

    Foarte aiurea faza cu ala micu.. In ceea ce primeste faza cu geanta de bani, probabil as fugi ca de dracu gandindu-ma ca e ceva necurat. Daca tot ar insista respectivul, as putea sa-i dau contul meu sa-i vireze in el :))

  3. Cristian spune:

    Nu prea ai pus bine problema cu geanta de bani. Unu normal la cap n-ar accepta nici in ruptul capului. Cum draq sa iei „valiza cu bani”. Pana si Beeeekali a incasato pentru asta.

    Faza e destul de caraghioasa. Nu mai dramatiza. Ca daca ar veni cineva la tine prin oras si te-ar servi cu niste fursecuri (ma rog, tu ai un alibi, ca baietasul a vazut de unde le-ai luat), ai accepta? Sincer acuma! Eu unu nu! Se fac vraji fratioare, iti leaga cununiile… ai grije mare!!! :))

  4. Andrei Lefter spune:

    @ Cristian
    Tot paranoic ai ramas… Sper ca ai votat in poll-ul din postare, de aia am si spus sa fiti sinceri cand alegeti raspunsul. 🙂 Nici eu n-as lua banii, putina „paranoie” am si eu, stai linistit. 😀

  5. Razvan spune:

    Domle, carui cult religios ii apartinea respectivul oare? Cat despre pomana, dupa cum spune si Greg, cand ai ceva de dat si nu ai cui, fa-mi un pachetel cu bunatati romanesti si trimite-mi-l aici in Irlanda. :))

  6. OMU spune:

    Vreau pomană, dacă o merit, în sensul că voi fi la locul potrivit când trebuie !

  7. maddy spune:

    daca mi`ar da cineva pe strada o geanta cu bani as intra la idei, probabil nu as accepta`o sau as suna la politie. poate`s bani murdari si ma cauta mafia acasa sa`i ceara inapoi hehe.
    dar pateuri nu as refuza 🙂

  8. Diana spune:

    Daca ar fi sa intalnesc pe cineva cu bani de dat, l-as indruma catre altcineva mai in nevoi ca mine. Si apoi daca treaba e curata, mai vedem cum facem 🙂

  9. Iau banii si ii duc imediat la politie. .. dar opresc si eu o parte acolo ;))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.