Campania agresiva impotriva laptelui natural

On 12 august 2010, in Utile, by Andrei Lefter

Am fost suprins cand am vazut, la TV, un spot care incepea cu cateva bidoane de plastic la 2 litri, pline cu lapte, asezate la picioarele unei batrane.Spotul se inchidea cu concluzia (aproximativ, pentru ca nu-mi aduc aminte exact cuvintele folosite) „Nu mai cumparati lapte de la tarani, cumparati doar lapte ambalat, la cutii sterlizate!”, aratand o insiruire de cutii de lapte, fara marca sau firma, de diferite dimensiuni si forme.

Sigur ca laptele la cutie, e sterlizat si este mai sigur, dar nici nu contine ceea ce ar trebui sa contina un lapte sanatos. Daca ar fi sa aleg intre o cutie de apa cu lapte praf sterlizat si un bidon de la o batranica, as alege evident varianta a doua.

Dupa ce zilele trecute mi-am facut morala ca am ajuns sa cumparam apa imbuteliata, am ajuns la concluzia ca nu va trece prea mult timp pana cand vom cumpara doar lapte la cutie, fara sa ne mai punem problema procesului de productie si a ingredientelor folosite.

Imi pare rau ca nu am gasit pe nicaieri spotul cu pricina (desi cred ca era o reclama la o anumita „marca” de lapte – poate ma ajuta cineva si imi da un link – ), dar

Am gasit spotul (merci Teo si Diana!). Iata-l:

Am gasit si un articol care sustine campania „anti-lapte natural” intr-un ziar in care nu prea iti poti pune baza (vezi aici).

Tagged with:
 

9 Responses to Campania agresiva impotriva laptelui natural

  1. Razvan spune:

    Laptele baut de la botul calului (a se citi de la ugerul vacii) este sigur si hranitor, nimeni nu s-a imbolnavit. In schimb, daca sterilizarea nu e facuta asa cum trebuie, laptele imbuteliat poate fi daunator. Intotdeauna beau cu placere lapte proaspat (muls) de la vacile neamurilor mele de la Buzau. 🙂

  2. Diana spune:

    Cred ca spotul are legatura cu campania de aici: http://www.laptedecalitate.ro/
    Si eu eram pentru laptele cat mai natural… acum nu mai stiu ce sa-i dau lui Radu…

  3. Vio spune:

    O să ajungem să trăim în borcane sau sub folii de celofan. Cea mai simplă bacterie o să ne omoare, cel mai mic curent ne va îmbolnăvi, vom contracta o boală doar din priviri. Aici ne va duce sterilizarea fără măsură şi ruperea oricărei legături cu natura. Părerea mea…

  4. maddy spune:

    singura problema cu laptele direct de la vaca e ca poate cauza urticarie la unii copii, cum am fost si eu. maica`mea „procesa” laptele de vaca, facea branza proaspata in casa, smantana, iaurt, etc si il mancam sub forma asta. lapte de baut era ala din comert ca era mai slab sau laptele de vaca dupa ce mai scotea mama untul si smantana din el si`l facea mai slab.
    oricum nu poti compara un lapte lesinat de 0.1% grasime (imi vine sa rad cand vad aia, ce e, apa albicioasa?) cu lapte bun si aromat, direct de la vaca.
    tot legat de lapte, eu cumpar doar de la pecica sau curtici, sunt 2 firme care produc lapte in judetul arad, mi se pare mai OK laptele asta decat ala super-procesat de la dorna de exemplu. plus ca e lapte de la 30 de km, nu de la 300.

  5. Teo spune:

    http://www.youtube.com/laptedecalitate#p/a aici e clipul ce ruleaza la tv.

    In primul rand laptele din comert are cel mult 2,4-2,5% grasime, in conditiile in care de la ferma pleaca cu o grasime de 3,8-4%. In al doilea rand exista un proces ce poarta numele de acidularea laptelui [branzire in termeni populari], moment in care nu se mai poate procesa de catre fabrica. Ei bine neutralizarea acitidatii se face cu anumite prafuri ce contin o cantitate destul de mare de soda caustica, ce face ravagii odata ajunsa in corpul uman. Iar nu in ultimul rand, laptele la tetra pak, asemenea mezelurilor, se resterilizeaza [sper sa fie corect] de cate ori este nevoie, dupa expirarea termenului de garantie.

    Nu stiu daca toate fabricile de lactate practica aceste tactici [sa speram ca nu], dar primele doua ca si volum de produse stiu sigur ca da [una incepe cu d iar cealalta cu t].

    Aaa si ar mai fi si pretul. Undeva la 0,7-1 leu la achizitie iar la rafturi cel putin 4 lei.

  6. Andreea spune:

    Despre Mycobacterium bovis voi ati auzit? Dar despre alte tipuri de „animalute” care trec bariera de specie si ajung la om prin ingestia de lapte infectat? http://en.wikipedia.org/wiki/Mycobacterium_bovis dar lasa, beti voi lapte de la tzatza vacii, ca trebuie sa aiba si medicii ce trata, nu? Vremurile alea in care mancai mancarea picata pe jos au cam trecut, dar se pare ca sunt totusi oameni nostalgici.

  7. lavy spune:

    este groaznic. va dati seama ce interese sunt la mijloc! chiar ca nu exista in Romania niciun interes pt stimularea agriculturii si a taranilor in asociatii sau ceva. Si Guvernul Romaniei isi pune stampila pe toate mizeriile..daca se da spaga cui trebuie.

    pe langa asta exista si o campanie pro si anti lapte matern natural. oare cat de greu e sa-ti dai seama ca totul este bazat doar pe unele interese.

    avem o identitate, avem produse bio si suntem fraieri si mancam din import.
    in cel mai rau caz laptele nedepozitat corespunzator de la piata s ebranzeste la fierbere si deci il poti prelucra in branza. Chiar f buna.
    \Si pana la urma bacteriiel alea de prin iaurt nu erau bune? eu una o duc bine cu sanatatea ..asa cu lapte de la mamaie.

  8. Razvan spune:

    De-acord cu lavy. 🙂

  9. lucian spune:

    Lavy si daca ala care mulge vaca e bolnav de tbc? si apoi o bunicuta simpatica il vinde la piata in bidoane de plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.