Adevarul e…

On 14 octombrie 2010, in carti, timp liber, by Andrei Lefter

De fapt a fost (aproape) gratis. Da, ziarul „Adevarul” s-a epuizat ca painea calda. O fi din cauza cartii gratis, o fi fost cartea prea buna. E drept Dostoievski e renumit, mare jucator… la ce echipa a jucat? Dar sa epuizezi tu un tiraj intreg de ziar in cateva ore, iar dupa alte surse chiar dinainte sa apara pe tarabe, e un lucru serios!

Astazi, la serviciu, am primit un telefon de la un prieten cu marea rugamite de a-i lua si lui ziarul cu cartea (Crima si pedeapsa), pentru ca la Bucuresti s-a dat „pe relatii si spaga”. Credea ca la tara lumea nu se misca asa de repede precum la capitala iar taranii nu prea le au cu cititul, deci nu se vor inghesui sa cumpere publicatia. Am promis, iar dupa serviciu, pe la 4 si jumatate am ajuns la magazinul cu ziare. M-am uitat ce m-am uitat, apoi am intrebat:
– Adevarul aveti?
Baratul de la tejghea catre (probabil) sotia lui:
– Mai avem Adevarul draga?
Sotia:
– S-a dat!
La care barbatul catre mine:
– Astazi a fost gratis. La ora asta vii tu la pomana?! 🙂

Omul avea dreptate.

Ma bucur ca in Gugesti, Vrancea, „comunul” (ca nu-i pot spune taranul, caci aici nu e sat, ci comuna!) citeste, isi cultiva intelectul, isi imbogateste spiritul. Admirabil!

Speranta mea este ca macar un exemplar din cele vandute astazi la Gugesti sa fie citit integral de un adult sau batran care nu a apucat sa o citeasca, dar cel mai mult m-as bucura daca ar citi-o un tanar.
Pana la urma o biblioteca frumoasa nu va fi niciodata echivalenta cu una citita. Reciproca, insa, e cat se poate de adevarata: O biblioteca citita este o biblioteca frumoasa! Depinde de interpretarea fiecaruia si de punctul lui de vedere.

Recunosc nici eu nu am citit cat ar fi trebuit, dar nu e timpul pierdut. Poate ca e mai bine ca nu am facut praf cartile cand eram mai mic, poate ca nici nu le-as fi inteles si m-as mai fi si infumurat cu aere de mare cititor.

Vine iarna, e timpul autorilor rusi! Abia astept! 😀

Tagged with:
 

11 Responses to Adevarul e…

  1. Razvan spune:

    Peste tot se vand foarte bine ziarele insotite de o carte, chiar si atunci cand cartea nu e gratuita. Si la Brasov e la fel. 😉

  2. Andrei Lefter spune:

    Carte gratuita sau nu, dar e macar citita?! Aceasta-i intrebarea!!!

  3. Razvan spune:

    Probabil ca e si citita in suficient de multe cazuri, insa simplul fapt ca omul prefera sa dea 10 12 13 lei pe-o carte in loc sa cumpere mancare sau tigari sau etc, este deja important.

  4. lavy spune:

    pai ce, a inceput alata colectie Adevarul? eu o am pe cea verde si mandra de ea si citita:D bine..ce imi place

  5. Teo spune:

    Ca tot veni vorba de Adevarul, stiu pe cineva cu intreaga colectie [toate cele 100 de carti, sau cate au fost] si din ele citite doar cateva. Intrebat de motivul pentru care le-a cumparat… se vede frumos si cine stie cand am chef de citit.

    Asa si cu volumul de astazi. E pomana si in plus da bine. Sa vedem cati cumpara si volumul 2.

  6. Cristian spune:

    Pai tocmai aia e… ca ii mai incurca si pe altii, care rateaza primul volum. In fine, or sa se mai gaseasca si peste o luna si peste doua, si o sa mi le procur atunci.

    Andy, da mah si tu link la prietenul ala al tau, caruia ai vrut sa ii cumperi cartea.

  7. Andrei Lefter spune:

    @ Cristian
    Am crezut ca vrei sa ramai anonim. 😀

  8. cristean spune:

    daca mai ai nevoie de ceva, zi-mi mie, ca stiu unde-i o librarie adevarul. desi, adevarul e ca daca nu ai citit niste lucruri pana la o varsta, de-acum te-ajuta cel mult sa adormi mai usor seara.

  9. Cristian spune:

    Corect Cristean, dar nici sa-i sari parca nu se cade.

  10. greg spune:

    dupa cum ziceai ca vine frigu cred ca multi au luato si ptr aprins focu ca vb aia e gratis si ce nu merge la foc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.