In vacanta la Amsterdam – oamenii

On 18 martie 2010, in calatorii, timp liber, by Andrei Lefter

La Amsterdam, turisti de toate felurile: italieni, spanioli, britanici, nemti, nordici, dar si multi romani. Romanii sunt cei mai infricosatori, in sensul ca cel mai mult mi-a fost frica de romani. Cand am plecat din Belgia spre Olanda, in „autocarul frigorific” au urcat si 3 indivizi, bine-facuti, cu lanturi la gat si cefe in valuri. Ni s-au parut familiari si apoi ne-am dat seama ca-s concetateni de-ai nostrii. In prealabil una din fetele din grupul nostru a fost oprita (de sotul ei) de la remarci acide cu privire la cetatenii respectivi. Obisnuiti ca suntem straini si nu stie lumea romana nu ne jenam sa mai facem si remarci cu privire la mediul in care calatoream.

Cersetori am vazut multi in Belgia, in gari, la metrou, si chiar la semafoare. Unii din ei, mai ales cei din intersectii (deh, le cunoastem cu toti mersul) erau romani, din categoria romanes. In Amsterdam nu prea erau prin oras. Doar la Gara Centrala am vazut cativa si astia erau muzicanti sau artisti (in felul lor), deci nu cerseau pe gratis (daca-mi permiteti formularea 😀 ). Pe doi dintre ei, unul cu acordeon si altul cu saxofon, i-am recunoscut dupa repertoriu si dupa trasaturile fetei ca fiind de prin partile mioritei.

Localnicii erau reprezentati de un amestec de olandezi, oameni de culoare, „rastafarii” (jamaicani) si tipuri de nordici. In general barbati inalti si femei cam uratele (fiecare cu gusturile lui 🙂 ).

Copiii olandezi, copii preccoce, mai maturi decat m-as fi asteptat sa vad. Centru de stiinta NEMO, o oaza de cunoastere plina de copii. Aici, tinerii olandezi invatau despre lucruri pe care noi la scoala le-am facut sub forma de formule si toceala, ei invata aici totul jucandu-se. De la fizica si pana la sex, pustii olandezi abia asteapta se le descopere. Apropo de chestia cu sexul, stiu ca pare ciudat, dar la NEMO exista o camera speciala unde aveau acces copiii intre 12 si 18 ani. Acolo invatau despre o gramada de lucruri de la pastile anticonceptionale si prezervative pana la pozitii sexuale. Unora poate li se va parea cam mult, dar e mai bine asa decat sa aflii de pe un site porno.

*Desi Olanda este monarhie (deci are la conducere o casa regala) paradoxal aici sunt legalizate prostitutia si consumul de droguri usoare (doar in cafenele), iar copiii invata despre sex la 12 ani! Unii au o perceptie gresita despre o asemenea tara cu orientari libertine, si recunosc ca si eu o aveam intr-o oarecare masura pana sa ajung acolo, totusi rata violurilor, avorturilor sau a altor minuntatii de genul asta este mult mai scazuta decat in alte tari.

Tagged with:
 

12 Responses to In vacanta la Amsterdam – oamenii

  1. Cristian spune:

    Deci… bussines or plesure?

  2. Andrei Lefter spune:

    All pleasure!!! 😀 Ori te-a dus in eroare laboratorul de chimie de la Nemo? E pentru copii!!! Nu e vreun institut de cercetare… te anuntam eu. 😉

  3. maddy spune:

    in general oriunde te duci e aiurea sa faci comentarii in romana in gura mare pentru ca nu stii cine`ti stie limba. de ex eram intr`un magazin la viena (acolo chiar sunt multi romani) si cineva din grup a zis de o tipa care incerca rochii in magazin ca e super grasana. tipa aia, grasana cum era, era romanca. ma gandesc ca s`a simtit naspa sa auda asa ceva.
    sa inveti despre sex la 12 mi se pare prea repede.

  4. keltoighost spune:

    Aici erai Tesla? :))
    Ai o mică provocare la mine pe blog. Aş rămâne datoare dacă ai răspunde.

  5. Andrei Lefter spune:

    @ Maddy
    Nu-ti mai zic de comentariile in engleza pe care la mai faceam din greseala, uitand ca nu suntem in Romania 😀 !

    @ keltoighost
    O sa raspund provocarii cat de curand. (m-am apucat sa-ti las comentariul, dar pana sa dau publica s-a transformat in articol, asa ca o sa-l postez aici si o sa-ti las si comentariu o bucata din el. 🙂 Sper sa nu te superi. 🙂

  6. keltoighost spune:

    Nu mă supăr, ce să fac… Dar lasă şi comentariu, ca să ştiu eu de unde iau…

  7. omulvaly spune:

    Ai intrat in vreun bar de homosexuali ?:D

  8. Andrei Lefter spune:

    @ omulvaly

    Nu. De ce, erai curios cum arata? 😀

  9. keltoighost spune:

    Baruri de genul ăsta există şi la noi cu duiumul, dar deh, omulvaly miroase a naftalină.

  10. omulvaly spune:

    keltoighost , mare dreptate AI !

  11. dana spune:

    vreau mai multe poze..
    si c nu-mi convine este ca esti nebarbierit..mereu..
    in rest…sa fii sanatos..si sa nu t mai zgarcesti/complici atata

  12. Vio spune:

    Adrian, din păcate, în Bruxelles toţi cerşetorii pe care i-am văzut erau români, cu un r sau cu doi de r. Dar alt lucru m-a frapat mai mult decât numărul naţionalităţilor care se fâţâie de colo-colo prin oraş şi mai mult decât disciplina şoferilor: am văzut (şi am filmat!) o hârtie aruncată pe jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.