Altare de vara

On 20 februarie 2011, in diverse, subiective si personale, Utile, by Andrei Lefter

Atentie: Urmeaza un articol foarte lung!

Sunt stupefiat. Unii oameni se cred Dumnezeu pe Pamant, chiar daca nu sunt.
Eu ma gandeam ca suntem oarecum liberi sa ne traim viata intr-o maniera civilizata si atata timp cat nu suparam pe nimeni sau nu facem rau nimanui, nimeni nu ne va interzice sa ne bucuram de zilele limitate pe care le avem pe planeta. Gresit. Stiu ca exista legi, ca suntem supusi unor norme morale, cam stiu ca nimic nu poate fi batut in cuie, ca fiecare situatie se poate interpreta in functie de imprejurari, de factori, de mediu, samd, dar totusi totul trebuie sa aiba o limita a bunului simt. Mai stiu si faptul ca traim in Romania, iar aici oricine cu putina putere pe mana este supus abuzului de functie. Majoritatea portarilor de bloc, parcare, etc, nu te vor lasa sa intri in incinta pe care o pazesc, daca vor simti ei ca nu le place “de fata ta”, chiar daca tu nu faci nimic ilegal sau nepermis. Multi politisti te vor umili daca te-au prins cu 61km la ora, o secretara nu te va lasa sa intri la un director daca nu vii pregatit, o tanti, functionar public, nu-ti va primi dosarul pentru ca n-ai adus dosar tip sina, ci dosar plic, si lista poate continua cu abuzuri de la cele mai marunte pana la cele mai mari.
Acum sa revenim la subiectul articolului:
Doi tineri, un baiat si o fata (deci nu-s ghei slava Domnului – veti vedea de ce mai incolo), se hotarasc sa se casatoreasca (foarte frumos pana aici). Si fata, viitoare mireasa, incepe sa-si imagineze nunta, sa-si organizeze ziua ei speciala cum a visat ea. Ar putea sa faca o nunta moderna, mergi la primarie si apoi la restaurant, petrecere, paca-paca, toata lumea-i fericita. Dar ei, copii cuminti, dusi la biserica de mici de catre bunicile lor, nu vor sa sara peste partea religioasa (chiar daca nu sunt cu religia in vena – asta neinsemnand ca-s atei sau ceva) si se hotarasc sa mearga si la biserica.
Viitoarea mireasa, in mintea ei incetosata de apropierea momentului mult visat, isi imagineaza ca preotul ii va cununa pe ponton, la marginea lacului.
Ei bine, mai intai trebuie sa ceara voie. Cum? Da. Ati auzit bine, trebuie sa ceara voie de la Patriarhie. Pai de ce? Nu o sa-i cunune un preot ortodox? Ba da, dar e cu aprobare. Bun. Se pun copiii pe scris cererea (ca asa merge la noi, la orice ai nevoie de cerere si adeverinta), o expediaza si asteapta raspuns. Desigur, se gandesc ei, e doar o formalitate, un preot e un preot, asa cum un doctor poate trata pacientii pe front, asa si un preot poate oficia o slujba pe un ponton.
Vine raspunsul – NEGATIV, bineinteles.

Nu se poate. Imposibil. Nu poti oficia o slujba de cununie pe un ponton, e revoltator. Nu se poate decat in casa Domnului,, adica in biserica. Pai asa a fost dintotdeauna? A…nu, doar ca de anul asta nu se mai poate… E imposibil. Bun, dar fa-ma sa inteleg, cum adica “altar de vara”? Ei… pai sunt locuri special amenajate, nu poti oriunde asa… Pai si preotul nu poate sa sfinteasca locul sau ceva si pe pontonul respectiv, sau acolo nu e “loc sfant autorizat”? Pai nu se poate decat la altarele de vara, care sunt pe langa palate, conace, etc.
Cineva, un roman neaos, bine ancorat in viata romaneasca si care intelege cum merg lucrurile pe la noi i-ar sfatui pe tineri sa dea o spaga. Cum la cine? La un popa oarecare care sa-i cunune. (Numai ideea si mi se face greata, dar sa trecem peste) Surse spun ca n-ai sa gasesti pe cineva dispus sa faca asa ceva pentru ca isi pot pierde parohia si e nasol. Sunt totusi unii care ar accepta “spaga”, cer foarte mult (deja vomit!).
Daca esti ateu, bagi o injuratura la adresa preotimii si treci peste.
Daca crezi in Dumnezeu si esti roman, dai o spaga si mergi mai departe.
Daca esti credincios, si mergi la biserica in fiecare duminica, tii post, nu injuri, esti om bun, cum explici raspunsul negativ al Patriarhiei?
Eu, ma intreb, cum poate un om sa iti interzica sa te casatoresti religios acolo unde te-ar face pe tine cel mai fericit, in natura, in “gradina Domnului”, alaturi de murmurul copacilor si de susurul apelor, alaturi de pasarile din cer si de oamenii cei mai apropiati?
Care este criteriul de selectie pentru “altarele in aer liber”? Nu pot exista ele oriunde pe planeta?
De ce am nevoie de aprobare de la Patriarhie pentru a ma cununa un preot?
Nu, nu fiti rai! Nu este vorba de bani, nu este vorba de putere! Doar ca asa se face, pentru ca… asa trebuie.
Dumnezeu inca are probleme cu oamenii care-l reprezinta. Majoritatea ar trebui concediati. Asa sa ne ajute Dumezeu, Amin.

Tagged with:
 

9 Responses to Altare de vara

  1. Razvan spune:

    Din experienta mea de trei ani in calitate de „cantaret sef” in corul Parohiei Ortodoxe Romane din Cork, iti pot spune ca raspunsul primit este „regulamentar”. Este normal, este doar o exagerare rauvoitoare a Mitropoliei, este o discutie prea ampla pentru acest comentariu. De asemenea, cererea este si ea justificata, din punct de vedere canonic, toate Tainele se oficiaza in biserica, iar exceptiile se fac numai in cazuri cu totul exceptionale. Reactia pe care au primit-o cei doi (am o banuiala cu privire la identitatea lor 🙂 ) este perfect justificata din perspectiva „procedurilor” bisericesti. Repet, nu discut justetea acestor reguli, este o discutie cu prea multe nuante (la urmatorul ceai, cand vii la Brasov, sau eu la tine 😉 ), insa daca institutiile laice au propriile lor reguli, de ce nu ar avea si Biserica, mai ales ca spre deosebire de cele laice, lucreaza cu spiritul/sufletul, dimensiuni atat de gingase ale fiintei umane? Vorbind strict din perspectiva sociologiei organizationale. In incheiere, sa fie ei sanatosi si acesta sa fie marele neajuns al acelei zile speciale…

  2. […] Altare de vară – motiv să-ţi doreşti doar cununie civilă […]

  3. maddy spune:

    in mod sigur mireasa s`a inspirat din filme, o ceremonie in aer liber este ceva deosebit si ar fi iesit foarte frumos. pacat ca nu a iesit pentru ca unii au o gandire fixista.
    dupa parerea mea atee si seriviciul religios e doar un serviciu contra-cost. daca platesti de ce nu ai putea beneficia de o slujba de casatorie pe malul lacului sau oriunde decat in biserica? pai credinta si sfintenia stau intr`o constructie ridicata de oameni sau in sufletul credinciosilor?

  4. ioana spune:

    ei haide.
    acuma zau, sa schimbetipicul ca asa i-a dat prin cap fetei, ca vrea ceremonie pe malul lacului.
    nu respecti ce trebuie sa nu faci cununie religioasa si punct.
    hai sa ne lezam acuma toti ca a fost refuzata.
    daca vroiam sa ma spovedesc pe toaleta, fara vreun motiv aparent, ci pentru ca asa mi se pare mie bine ar fi fost le fel.

  5. Andrei Lefter spune:

    @ ioana
    Tocmai despre asta vorbeam, despre schimbarea tipicului, doar ca ai inteles tu gresit: problema este tocmai ca pana acum un an nu era nicio problema cu oficiarea cununiei religioase pe pontonul de la malul lacului! Restaurantul cu „pontonul” isi facea reclama chiar cu lucrul acesta, iar unul din motivele pentru care tinerii si-au ales restaurantul asta era chiar aspectul mai sus discutat.

  6. ioana spune:

    imi cer scuze, in cazul asta

  7. cristean spune:

    poate nu stii povestea femeii cu un copil retardat care s-a dus sa planga in biserica si au dat-o afara. sau povestea cu popa care, la spovedanie sau ce ritual penibil si anacronic mai fac ei acolo, a inceput sa-i predea (beat) unei fete de 15 ani tainele sexului oral si anal. sau n alte povesti. asta, a ta, e soft, asa. oricum, apropo de sex, biserica ortodoxa e mai deschisa, face mai putine discriminari. biserica catolica preda sex anal si oral doar la baieti.

  8. Cristian spune:

    Cristean ca-ntotdeauna vine cu stiri socante… pantaloni scurti cele de pe protv!

  9. lavy spune:

    acum mai nou a mai aparut un zvon….cred ca a facut cineva intentionat la misto faza cu interzicearea de catre biserica a zilelor de 1 si 8 martie.
    Or fi tot din astia care n-au putut face nunta pe ponton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.