Migratia la oameni

On 28 ianuarie 2012, in calatorii, UK, by Andrei Lefter

De cateva zile, la una din farmaciile la care lucrez (lucrez cu ziua daca nu stiati, e mai bine decat suna si nu e ca in Romania ), se lucreaza de zor la amenajarea, reamenajarea, imbunatatirea, modernizarea spatiului de lucru, chiar daca unitatea s-a deschis cu putin timp in urma. Ca tamplari: doi mesteri, unul mai in varsta, un englez, si unul mai tinerel, american.

Simtindu-l mai tanar, am indraznit si am intrat in vorba cu americanul. Un timp foarte sociabil si deschis. In cateva minute am aflat cam jumatate din viata lui, inclusiv cat s-a chinuti sa obtina viza de rezidenta pentru UK, ca e din New York, din Queens, si asa mai departe.

In farmacie a intrat o familie de polonezi: un batranel, fata lui si nepotelul. Niciunul nu prea le rupea pe englezeste. A fost interesant sa ii fac anamneza batranului sa aflu ce problema avea la ochiul stang. Limbajul semnelor e bogat, dar nu destul de bogat pentru a pune diagnostice precise. Intamplarea a facut ca tanarul newyorkez sa se afle in spatele meu in timp ce eu ma chinuiam sa ma inteleg cu omul carunt si polonez din fata mea, si cand ma asteptam mai putin m-am trezit in mijlocul unui dialog in toata regula in poloneza. Ce s-a intamplat? Pai americanul s-a apucat sa vorbeasca in poloneza cu batranelul. Dupa ce am rezolvat cu pacientul am trecut la elucidarea misterului. Astfel am aflat si jumatatea cealalta a tanarului din Queens: el este singurul din familia lui nascut in America, parintii lui sunt polonezi.

Apoi m-a lovit un gand calator: o familie de tineri polonezi emigreaza in America pentru a le oferi copiilor un viitor mai bun. Tanarul se naste in New York, e cetatean american, si totusi hotaraste cu sotia lui sa emigreze in Marea Britanie, pentru a le oferi urmasilor lor un trai mai bun. In Anglia, este un trend acum, majoritatea britanicilor iau calea Australiei, unde, spun ei, e traiul mai bun decat in UK. Nu m-ar mira sa aud, peste ani, ca tinerii urmasi ai familiei de americani stabiliti in Marea Britanie si cu radacini poloneze, vor emigra in Australia.

Concluzia… o trageti voi.

Tagged with:
 

2 Responses to Migratia la oameni

  1. Razvan spune:

    Concluzia, este nu este cazul, oamenii simt nevoia sa se miste. :))

  2. lavy spune:

    peste tot e la fel! difera doar clima:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.